Начало Бизнес Шумоизолация при смяна на щрангове

Шумоизолация при смяна на щрангове

430
Сподели

Смяната на щранговете включва демонтаж на старите тръби и монтиране на новите пластмасови. След демонтиране на чугунения щранг веднага се пристъпва към монтиране на новия. Монтирането на системата започва в обратна последователност. Но за начало трябва да се провери наличието на всички необходими инструменти и материали за смяната на щранговете, а после и на хоризонталните тръби.

Може да се каже, че полипропиленовите и пластмасови тръби във всяко отношение са по-добри от чугунените – дълъг срок на ползване, лесни за монтиране, евтини, изглеждат прилично.

При всички пластмасови тръби има един съществен недостатък – те шумят. Специалистите са провели редица опити и са установили няколко причини за външните звуци.

От къде се събира шума в пластмасовите тръби:
– при бързото движение на вода по тръбите се образуват мехурчета от въздух и при удара по стените се получава шум;
– атмосферни влияния – навлиза вятър в щранга чрез вентилацията;
– резонанс – тръбата приема и предава външните звуци;
– вибрации – тръбата приема и предава вибрациите в сградата.

Тръбата със своята форма е предразположена към това да възприема, предава и възпроизвежда звук. Така също не малка роля играе и материала, от който е направена.

Предимството на старите чугунени тръби е, че са добри шумозаглушители. При тях не се чува шум.
Чугунените тръби, които все още са в старите сгради не шумят именно заради своя състав. Чугунът не е точно метал, а по-скоро е сплав от разнородни по свойства и състав елементи. Именно за това той поглъща звука – различните структурни елементи в резултат на триенето помежду си намаляват вибрацията.

Освен това чугунените тръби много бързо се покриват във вътрешността с налепи, които изпълняват функцията на прекрасни изолатори и пречат на бързото движение на отпадъчните води.

Ето защо при смяната на щранговете трябва да се помисли за шумоизолация на новите щрангове. Това не е сложно да се направи, ако вие сте успели да се справите с монтирането на тръбопровода и смяната на щранговете.

Проблем е, че няма единна „рецепта” за създаване на шумоизолация на всички пластмасови щрангове. В зависимост от акустичните особености на сградата и характера на самата конструкция начините за изолация се различават.

Обикновено пластмасовата канализация се изолира в закритата част с полиуретанова пяна, а от стените – със скобите.

Обикновените скоби, които при смяната на щрангове се използват за закрепването на тръбите, могат да се направят звукоизолирани като под тях се подложи мека гума. Монтажната пяна не поглъща звуковите вибрации.