Начало Лично Спазвайте тези 6 правила и няма да ви съкратят от работа!

Спазвайте тези 6 правила и няма да ви съкратят от работа!

Трябва да се незаменим не само за ръководството, но и за колегите

1074
Сподели

Работата се намира трудно, а тези, които я имат, са заплашени от риска да я загубят във всеки един момент. Едно от най-страшните неща във всяка фирма е съкращаването. Тези  6 ценни съвета ще ви помогнат да запазите своята работа.

Обръщайте внимание върху себе си

Опитите ви да бъдете незабелязани във фирмата могат да се окажат лоша услуга за вас. Ако шефът  види вашата фамилия в списъка със съкращения и не може да си спомни кой сте и с какво точно се занимавате, рискът да ви махне е по-голям. Важно е началството и колегите ви да знаят с какво правите, а още по-важно е да не се страхувате да поемате допълнителни ангажименти към работата, които могат да ви помогнат да станете по-нужен във фирмата.

 

Поддържайте ръководството

Добре е да бъдете надеждна опора на своя шеф, като по този начин облекчавате работата му. Ако вие помагате на началника в работата, постепенно между вас ще се изгради доверие и той ще започне все по-често да разчита на вас.

 

Бъдете отборен играч

Не ви трябват врагове сред колегите ви. Вие трябва да се незаменим не само за ръководството, но и за колегите. Предлагайте помощта си, когато колети ви имат проблем. Те ще видят във вас не само сътрудник, но и учител. Не само давайте съвети, но и вие самите питайте, когато е нужно. Така няма да се превърнете в досаден всезнайко, а ще съхраните авторитета си.

 

Разширявайте кръгозора си

Важно е постоянно да сте в час с това, което се случва във вашата област, трябва да следите новите тенденции. В кризата са особено важни иновационните идеи, нестандартните решения, които помагат на компанията да изплува. Те могат да възникнат от хора, които имат широк кръгозор от различни сфери на познанието.

 

Запазете спокойствие

В стресови ситуации работоспособността на човек намалява. Той се чувства заплашен и престава да вижда перспектива. Ако нещата опрат до съкращение, началството ще отстрани тези, които създават паника. Нервният сътрудник не носи полза на компанията и създава недобра обстановка в колектива.

 

Споделяйте ценностите на компанията

Следвайте корпоративната култура и споделяйте ценностите на фирмата. Разберете към какво се стреми компанията. Това ви е необходимо, за да се почувствате част от цялото. Ценностите на компанията и корпоративната и култура могат да ви вдъхновят и това носи успехи на фирмата.