Начало Новини Смяна на щрангове в многожилищна сграда

Смяна на щрангове в многожилищна сграда

990
Сподели

Като правило, жителите на многожилищните сгради започват да се безпокоят сериозно за проблема на износените щрангове и тръби на водопроводната и канализационна системи едва когато настъпи екологична „катастрофа”, т. е. започват течове от водопроводните тръби и още по-зле – канализационните щрангове престанат да отвеждат отпадъчните води.

Такова бедствие не може да остави равнодушен никой от собствениците и воля-неволя започват да се замислят за пълна смяна на щранговете.

Не винаги може да се организира обща смяна на водещите тръби и тогава всеки собственик започва сам да си решава проблема. Обикновено подмяната на обслужващите системи – отоплителна, канализационна и водоснабдяване – се съчетава с основния ремонт в жилището.

Практиката показва, че най-добрият вариант е да се направи пълна смяна на щранговете в цялата сграда.

Основното място, където възниква проблем при самостоятелна смяна на тръбите, е мястото на свързването (разклоненията), тъй като старите тежки чугунени тръби в това място се свързват с леките пластмасови тръби. Това е и причина тук винаги да има течове.

Освен това, след време в жилищата, където не е правена смяна на тръбите на различните системи, се получават сериозни течове и това налага смяната им. Започването на такава смяна на щранговете води до възникване на между съседски проблеми. Хората, направили вече своя ремонт, може да се наложи да свалят част от облицовката заради съседите си.

При пълна смяна на щранговете се решава не само проблема с бъдещите течове, но и много по-качествено се провеждат действията по смяна на различните системи, тъй като вече има възможност за формиране на монолитна форма на новите тръби по всички етажи. Тези нови щрангове улесняват присъединяването на всяко жилище към съответната комунална система.

Между другото, към всички тези плюсове на комплексната смяна на старите тръбопроводи можем да отнесем и по-малкото разходи за извършената работа.

Не винаги има възможност за пълна модернизация на комуналните системи, защото не всички собственици са съгласни да предоставят достъп в жилищата си за работата по смяната на тръбите, и затова се налага да се задоволят желаещите за подобрение само в собствените си домове.

Смяната на щрангове на канализация, отопление и водоснабдяване е сходна помежду си, но има някои особености, които са добре известни на професионалистите.