Начало Новини Нов цвят е открит от учени

Нов цвят е открит от учени

Мас Субраманиан провежда експерименти и открива новия нюанс на синьото

1007
Сподели

Мас Субраманиан – професор по материалознание в държавния университет в Орегон, провежда експерименти през 2009 г. Те са насочени към създаването на нови материали за електрониката. По време на тези тестове той и екипът му се натъкват на едно неочаквано творение под формата на нов цвят.

Пигментът, който е наречен YInMn blue, най-накрая ще бъде на разположение на обикновените хора и производителите по-късно тази година чрез споразумение с базираната в Охайо Shepherd Color Company. Нагряване на смес от черен манганов оксид и други химикали е причината за откриване на новия нюанс. При този процес мангановите йони поглъщат червените и зелени нюанси, създавайки траен син цвят, който не избледнява, разтворен в масло или вода.

Установено е, че пигментът е с нетоксични съставки. „Още в миналото египтяните са разработили някои от първите сини пигменти, а днес индустрията се бори с проблеми като безопасност, токсичност и издръжливост“, казва Мас Субраманиан.

Смята се, че новият цвят е необикновено добър в отразяване на инфрачервена светлина, заради което може да се използва при направата на покривни материали, отразяващи слънчевата светлина и поддържащи ниски температури в сградите.