Начало Бизнес Доставчик на колокация

Доставчик на колокация

512
Сподели

Колокация (също известна „Коло“) е практиката на разполагане на частни сървъри и мрежово оборудване в център за данни на трето лице. Вместо да държат сървъри вкъщи или в офиси, компаниите могат да изберат оборудването им да бъде “ко-локирано“ т.е. локализирано в отдавани под наем площи в центъра за данни. За разлика от други видове хостинг, където клиентите могат да наемат пространство на сървър, собственост на доставчика на хостинг услуги, с този вид услуга клиентът вече е собственик на сървъра и наема под наем необходимото физическо пространство в рамките на един център за данни.

Доставчикът на колокация отдава под наем помещение в центъра за данни, в което клиентите могат да инсталират оборудването си, но също така осигурява мощност, честотна лента, IP адрес и охладителни системи, които са необходими на клиентът за успешно разполагане на сървъра си. Пространството се отдава под наем като „рафтове“ и „шкафове”. Рафт е стандартизирана рамка за монтиране на оборудване и хардуер, обикновено хоризонтална. Оборудването, монтирано в „шкаф” се измерва в рафтови единици U, като една рафтова единица е 1,75 инча (4.4 см). Цената за Коло-план се изчислява на база необходимия брой единици. Големината на пълен рафт е 47 U и често се нарича „кабинет“. В зависимост от бюджета и изискванията на клиента може да се наеме пълен, половин или част от шкаф.

Клиентите използващи колокацията печелят от икономиите, които не биха били достъпни за тях с опция „у дома”. Разполагането на хардуер в един център за данни дава достъп до по-високи нива на трафик, отколкото би могло да се постигне в помещението на един нормален офис, и то на много по-ниска цена. При колокацията забавянето на мрежата е много по-ниско, докато надеждността може да бъде значително по-висока. Има по-голяма защита от прекъсване на електрозахранването, резервно захранване, а най-добрите доставчици на Коло имат персонал 24/7 под ръка, за да се справят с всички възникващи проблеми.

Поради по-високото достъпно ниво на физическа сигурност в сравнение с хостинг „у дома” клиентите могат да изберат услугата колокация. Така например, опции, като наблюдение CCTV и заключващи се (или „затворени“) шкафове, по-трудно приложими в система „у дома”, са използвани в центровете за данни, в допълнение към други мерки, като например противопожарна система, както и такава срещу взлом, крадци и други критични ситуации.

Гъвкавостта е ключов елемент на колокацията. Избор на подходящ за клиентите пакет позволява им да персонализират своя план и да решат кои са важните за тях аспекти на системата. Предлаганият набор от различни съоръжения може да бъде също много полезен за клиентите, като им позволява да изберат инфраструктура, подхождаща най-добре на бюджета им. Център на данни ниво 1 е аналогичен на сървърно помещение и може да бъде по-подходящ за по-малките предприятия, докато ниво 4 център има много по-високи нива на непрекъсната работа и прекъсвания и е по-подходящ за големи корпорации с критични системи.