Начало Култура Горнооряховският музей показва народни носии от цяла България

Горнооряховският музей показва народни носии от цяла България

17 женски и 2 мъжки облекла ще бъдат представени

656
Сподели

В Историческият музей в Горна Оряховица в събота ще бъде открита експозицията „Традиционна българска носия”. Тя представя голяма част от частната колекция на народния певец Петър Георгиев от село Писарево.

19 носии от различни фолклорни области на България ще бъдат включени в изложбата – 17 женски и 2 мъжки облекла. Посетителите ще могат да видят народното облекло от Тракия, Добруджа, Централна Северна и Северозападна България. Някои от етнографските области ще бъдат представени чрез различните видове носии, битували в тези краища.

Образци на традиционното облекло от втората половина на ХIХ век ще бъдат показани, а също така и носии от началото на миналия век. Избрани български дрехи, носени както през летния, така и през зимния сезон ще могат да бъдат видяни. Два от костюмите в експозицията са запазени от родното на Петър Георгиев село Писарево.

Изложбата ще остане в Горнооряховския музей през целия летен сезон, като ще представлява част от атракциите за предстоящото трето издание на „Семейни съботи в музея”.