Начало Лично Барокамера – за релакс и здраве

Барокамера – за релакс и здраве

948
Сподели

Умората понякога ни идва в повече – на работа, в къщи. Да се изпита действието на барокамерата е едно добро решение. Лежиш и спиш – една голяма мечта ще се осъществи.

Баротерапията започва да се прилага през 1955 година, а сега е една обикновена процедура. В САЩ и Европа портативни барокамери или кислородни капсули се закупуват за домашна употреба от семейството и даже за домашните любимци. Причина за тази популярност е, че няма строги правила и противопоказания.

С вида си барокамерата напомня батискаф. Вътре – мек матрак, възглавничка и топло одеяло. По размер са различни, но при всяка може да бъдеш и полуизправен. Това е съществен плюс за тези, които страдат от клаустрофобия. Нивото на тревожност на такива хора се снижава и от факта, че сами регулират налягането. Единственото предупреждение е да не се променя прекалено рязко.

Към кислородната камера има компресор и кислороден концентратор. Той поема въздуха и го разделя на кислород и озон. Кислорода се отправя към камерата, а озона се връща обратно.

В кислородната камера налягането е по-ниско или по-високо от атмосферното. Такава капсула се използва при подготовка на космонавти и водолази, в медицината за рехабилитация след травми и операция. Главното в кислородната камера с повишено налягане е това, че при такива условия се повишава кислорода в кръвта. Тази процедура се нарича хипербарна кислородна терапия.

Между портативната и медицинска барокамера има съществени различия. В портативната камера може да си останеш с дрехите си, не се налага да се сваля часовник и други украшения или да се снеме грима.

В медицинската кислородна камера, където е повишено съдържанието на кислород във въздуха, е забранено да се обличат дрехи от синтетични материи и да имаш в себе си каквито и да е предмети. Медицинската камера работи под налягане от 2 атмосфери. Това е доста високо за хората, чиито уши реагират остро даже на падането на налягането в самолета.

Портативните кислородни камери имат по-ниско налягане – 1,3 атмосфери, това е като да се пуснеш под вода на дълбочина 3 метра. Това налягане е достатъчно за да се увеличи кислорода в кръвта до 46 %. За всеки случай има механично регулиране на налягането, и човек в зависимост от усещането може сам да го регулира.

Противопоказания за лечение в кислородна камера са:
– високо кръвно налягане;
– епилепсия;
– полипи, кисти, абцеси;
– остри простудни заболявания;
– болести на кръвта.

Барокамерата помага:
– да се отървете от хронична умора и главоболие;
– да се подобри състоянието на кожата;
– да се възстановите след операция или травма;
– да се подобри работата на мозъка, паметта, да се повиши концентрацията.